25 Januari 2020
Kemaskini Akhir: 20 Januari 2020.
A- A A+

merah biru ungu   benderaUS64  lainbahasa2

Tentera Darat Malaysia adalah sebuah organisasi yang unik dan tersendiri. Terdapat 16 Kor dan Rejimen yang mempunyai fungsi dan peranan masing-masing. Fungsi dan peranan mereka adalah berbeza berdasarkan tugas dan kepakaran. Justeru itu, berdasarkan kepada kepakaran, maka Kor dan Rejimen ini dibahagikan kepada 3 kelompok iaitu :

KELOMPOK TEMPUR - Kelompok ini melibatkan anggota dan sistem tempur yang berada di hadapan sekali (barisan hadapan) dalam peperangan. Kelompok ini terdiri daripada Kor dan Rejimen iaitu Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD), Rejimen Renjer Diraja (RRD), Rejimen Sempadan (RS) dan Kor Armor Diraja (KAD).

Rejimen Askar Melayu DirajaRejimen Renjer DirajaRejimen SempadanKor Armor Diraja

KELOMPOK BANTUAN TEMPUR - Kelompok kedua ini terdiri daripada anggota dan sistem tentera yang membantuvKelompok Tempur secara langsung di dalam peperangan. Ianya terdiri daripada Kor dan Rejimen iaitu Rejimen Semboyan Diraja (RSD), Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD), Rejimen Artileri Diraja (RAD), Kor Polis Tentera Diraja (KPTD) dan Kor Risik Diraja (KRD).

Rejimen Semboyan DirajaRejimen Askar Jurutera DirajaRejimen Artileri DirajaKor Polis Tentera DirajaKor Risik Diraja

KELOMPOK BANTUAN PERKHIDMATAN - Peranan kelompok ini adalah untuk membantu Kelompok Tempur dan Bantuan Tempur dalam asoek perkhidmatan lojistik dan senggaraan serta perkhidmatan lain yang berunsur pentadbiran.  Ia mengandungi Kor dan Rejimen iaitu Kor Jurutera Letrik dan Jentera Diraja (KJLJD), Kor Perkhidmatan Am (KPA), Kor Perkhidmatan Diraja (KPD), Kor Ordnans Diraja (KOD), Kor Kesihatan Diraja (KKD) dan Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT).

Kor Jurutera Letrik dan Jentera DirajaKor Perkhidmatan AmKor Perkhidmatan DirajaKor Ordnan DirajaKor Kesihatan DirajaKor Agama Angkatan Tentera

ASKAR WATANIAH - Rejimen Askar Wataniah adalah Rejimen yang diangotai oleh para sukarelawan. Mereka ini adalah barisan kedua di dalam mempertahankan Negara. Kemahiran anggota adalah standing dengan anggota tetap, malah ada memiliki kepakaran tertentu seperti telekomunikasi, perbekalan air, pengendalian pelabuhan dan pengendalian keretapi.

Rejimen Askar Wataniah